Lønner det seg med mikrolån?

Det har vært en god del oppslag i media om mikrolån den siste tiden, hvor man kan låne opp til 5.000 kroner i inntil 30 dager. Artiklene i nettavisene handler om den veldig høye effektive renten som blir på grunn av etableringsgebyret, samt renten som gjelder på de lave beløpene og den korte nedbetalingstiden.

Hvis vi skal ta et eksempel på hva et slikt lån koster, kan vi se på for eksempel at man låner 1.000 kroner i 30 dager. Renten er på 69 %, etableringsgebyr på 350 kroner og fakturagebyr på 45 kroner. Egentlig så er det ikke rentekostnaden som er så ille, for den blir på 57 kroner, men regner man den samlede utgiften om til en årlig effektiv rente, blir den på utrolige 9.245 %! Det samlede beløpet som skal betales tilbake blir 1.452 kroner inkludert alle renter og omkostninger.

Grunnen til at slike mikrolån høres så utrolig dyre ut er jo at man regner om kostnaden til en effektiv rente på over 9.000 %, som i realiteten ikke blir helt riktig med en såpass kort nedbetalingstid. Men spørsmålet blir jo om det ikke vil være mye mer fornuftig å benytte et kredittkort for en slik kort låneperiode?

De fleste kredittkort på det norske markedet tilbyr jo rentefri betalingsutsettelse på mellom 30 og 52 dager. For eksempel så har re:members kredittkort en rentefri periode på opp til 52 dager, slik at du får en gratis utsettelse på beløpet på mellom 52 og 22 dager, alt etter når i måneden du belaster kortet. Hvis du benytter dette kredittkortet til et mikrolån, slipper du da både etableringsgebyr, og fakturagebyr (med eFaktura, hvis ikke tilkommer 30 kroner).

Når dette kredittkortet også er fritt for årsgebyr og etablering burde vel valget være ganske enkelt? Har du dårlig tid med å få aktivert kortet, anbefales det at du signerer søknaden med en elektronisk BankID, da sparer du tid.

Som du ser kan det være forskjellige måter å låne små beløp på eller å ta opp slike mikrolån. Det vil vel smart å velge den mest økonomiske måten? På den annen side hvis man ikke klarer å motstå fristelsen ved å ha et kredittkort med en limit på opp til 150.000 kroner, så kanskje man heller får ta kostnaden på 452 kroner for å låne 1.000 kroner i en måned.

Legger ved en link til Folkia for de som heller ønsker det. Søk Mikrolån her: Folkia - Har du behov for et lite lån, da er dette rette stedet! Lån fra 1 000 – 20 000 kr. Eks: 10.000 kr i 6 mnd, eff.rente 116%, etabl.geb 350, Tot: 12.408,- . Her kan du søke om mikrolån på mellom 1.000 og 5.000 kroner i en måned, og kan enkelt se hvilke kostnader som tilkommer lånet.