Lån uten sikkerhet

Hvordan fungerer egentlig et lån uten sikkerhet? Som navnet sier et dette penger du låner uten å stille en gjenstand i pant som sikkerhet for långiveren, noe som er vanlig med for eksempel et boliglån. Et lån uten sikkerhet omtales vanligvis som et forbrukslån, ettersom dette er penger som ofte benyttes til forbruksvarer, oppussing eller noe annet som man har behov for litt ekstra penger til.

Det finnes mange tilbydere av lån uten sikkerhet i Norge, med forskjellige betingelser og aldersgrenser. Som oftest må du være over 25 år for å kunne søke hos alle, men til og med hvis du er over 18 år finnes det muligheter til å søke om et forbrukslån. Aldersgrensen kan også i noen tilfeller senkes hvis man fra før eier en egen bolig, da man anses som en litt sikrere betaler.

De vanligste kravene som stilles for at søknaden skal bli godkjent i tillegg til alder, er at man har fast inntekt, at man er bosatt i Norge og at man ikke har noen aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Har man alle disse kravene i orden, blir søknaden om lån i de fleste tilfeller godkjent på dagen, og pengene kan føres over til konto i løpet av 24 timer hvis man har en Bank-ID, uten denne kan det ta noen dager.

Med en sikker inntekt og en generelt ryddig økonomi, vil renten i mange tilfeller bli lavere enn om man har en mindre sikker økonomi. Bankene benytter en kredittscore for å fastsette risikoen for å låne ut penger, og rentenivået bestemmes deretter. Men andre banker har en fast rentesats når de innvilger lån uten sikkerhet, men krever da en høyere kredittscore av de som blir godkjent for det usikrede lånet.