Lån til oppussing

Med de høye boligprisene vi har i Norge i dag, vil det sikkert være et alternativ for mange å heller kjøpe en noe billigere bolig som har behov for oppussing. Det er imidlertid et par ting man bør være klar over hvis man ikke har spart opp mye egenkapital i forkant av huskjøpet.

Hvis man skal finansiere huskjøpet med et førstehjemslån (gjelder for personer under 34 år), kan man få finansiert opp til 85 % av boligens pris, med renter som i dag starter på rundt 3,5 %. Noe mer enn 85 % av kjøpesummen er det svært få banker som gir i lån, så hvis boligen har behov for oppussing, må man nesten finne andre måter å finansiere denne på. Det hjelper lite at oppussingen gjerne forhøyer boligens verdi, slik at man til slutt allikevel havner på under 85 % av boligens verdi i totalt lån.

Realiser oppussingsplanene, Lån inntil 350.000 uten sikkerhet - 65 000 kr, eff.rente 16.84%, 5 år, etbl geb 650 kr, totalt 94150 kr. Lån fra Lendo.

Så hva kan man gjøre? Mange benytter foreldre som kausjonister, eller stiller en del av foreldrenes bolig i kausjon, til man har fått en ny takst på huset eller leiligheten etter at oppussingen er ferdig. På denne måten har man mulighet til å få belånt boligen på mer enn 85 %, og kan bruke disse pengene til oppussingen. Med den nye taksten vil det være naturlig å fjerne kausjonisten, slik at dette kun var beregnet for en kortere periode. Hvis det ikke gjelder oppussing til et nyinnkjøpt hus, har man kanskje muligheten til å benytte et flexilån eller rammelån som vi har skrevet om tidligere.

Har man sparepenger vil dette uten tvil være den billigste måten å finansiere en oppussing på, i forhold til å låne penger i fra banken. I de tilfellene hvor man låner 85 % av boligens verdi, og ikke har mulighet til å stille kausjonist, er forbrukslån ofte den eneste muligheten for å finansiere en oppussing. Alternativet med å benytte sparepenger er selvsagt billigere totalt sett, men det kan alltid være smart å ha en buffer til disposisjon. Derfor går det ikke ann å bestemme dette helt utifra hva kalkulatoren mener er billigst. Hvis bufferen går tom, kan dette bli ganske uøkonomisk ved andre uforutsette utgifter, som er helt nødvendige.

Velger man den dyrere formen av finansiering, som jo et forbrukslån uten sikkerhet er, går det også ann å søke om avdragsfrihet på boliglånet i noen år, slik at man kan konsentrere seg om de dyreste rentene, for å betale ned på forbrukslånet så raskt som mulig. Dette er en mulighet som de fleste bankene i Norge i dag tilbyr, og noe som lønner seg stort i forhold til å bruke lenger tid på de dyreste rentene.

Blir det til slutt for kostbart å låne til oppussing, er det jo enkelt og greit bare å flytte inn i den nyinnkjøpte boligen, og pusse opp litt og litt underveis mens det kommer inn mer penger. De fleste av oss klarer seg med et kjøkken som ikke er toppstandard i en periode.