Lån til julegaver

Det er ikke så veldig lenge igjen til jul, og hvis du planlegger å ta opp et lån til å kjøpe julegaver for i år kan du ta med deg noen gode tips. Man kan si mye om forbrukslån, og det er kanskje ikke så altfor fornuftig å ta opp slike lån for ting man bare har lyst på, men egentlig ikke har så veldig bruk for. Men med julegaver er det jo en litt annerledes situasjon er det ikke?

Det som er helt sikkert er at vi handler julegaver som aldri før i Norge, og det forventes også at man kjøper gaver til hverandre, kanskje uten å ta den økonomiske situasjonen med i betrakningen. Om det finnes en positiv ting i forhold til forbrukslån, så er det at ingen banker som tilbyr forbrukslån spør om hva du skal bruke pengene til. Så lenge lånet er innvilget kan pengene benyttes til det du måtte ønske.

Tar du opp lån for å handle julegaver er du absolutt ikke alene, for hvis vi ser på hva som ble kjøpt inn i 2011, så kjøpte vi julegaver for mer enn 50 milliarder kroner, noe som blir omtrent 10.000 kroner per person i hele Norge. Dette tallet øker også bare fra år til år, og det forventes en økning på mellom 3-4 % i 2012 sammenlignet med i fjor.

Så hvordan skal man finansiere julegavene ved å handle på kreditt? Et alternativ er å benytte et kredittkort med så lang rentefri betalingsutsettelse som mulig. Her kan vi anbefale re:member's kort (18-års grense) som har inntil 52 dager fra du handler til regningen skal betales. På den måten kan du handle før jul og betale til neste år uten noen som helst utgift i forhold til renter. Dette kortet gir også rabatt på en rekke varer som kan være aktuelle som gaver. Fra bestilling tar det normalt et sted på mellom 3 til 5 dager før kortet er i posten, litt avhengig av om du bestiller med eller uten BankID.

En annen ting du kan ha i bakhodet hvis du planlegger å søke om et forbrukslån i forkant av julen, er at mange varer er på salg i januar, noe som kanskje fører til noe lavere utgifter i januar i forhold til andre måneder. Vær bare oppmerksom hvis du mottar noen ekstra regninger i januar sammenlignet med andre måneder.

Det mest fonuftige hvis man skal låne til julegaver, er selvsagt å ta opp lånet i januar, handle alle gavene til halv pris, og benytte resten av året på å betale ned lånet. Selv med en effektive rente på mellom 10 og 20 % vil denne måten å handle på være mye billigere ettersom du handler for halv pris. Denne måten er det vel uansett ikke så altfor mange som benytter seg av, men hvordan du enn velger å finansiere kjøp av dine julegaver på, så husk at det viktigste er ikke prisen på gaven, men tanken bak!