Guide til forbrukslån

Et forbrukslån, eller lån uten sikkerhet som det blir kalt noen ganger, er et praktisk lån som skiller seg fra en mange andre vanlige lån på noen få, grunnleggende måter. Den første forskjellen er allerede nevnt, sikkerhet, og det blir forklart mer utfyllende under. Det første som er viktig å forstå er at når du låner penger fra en bank eller en profesjonell långiver så kjøper du en tjeneste. Tjenesten du kjøper er at du låner penger, og som med alle andre transaksjoner så må du betale noe for tjenesten. Derfor har vi renter. Du betaler ned på et lån med terminbeløp, og et terminbeløp består av avdrag (summen du betaler ned på selve lånet), og renter.

Dette høres kanskje utrolig tørt og kjedelig ut, men faktum er at de fleste av oss burde sette oss litt mer inni renter og hvor mye det skiller på å velge den billigste långiveren.

Forskjeller på lån


Det som skiller forbrukslån fra mange andre lån er at du som nevnt får lånet uten sikkerhet. Det vil si at du ikke trenger å legge en sum penger på bordet, eller ta pant i noe du eier, for å forsikre långiver om at du har ærlige hensikter. Dette gir långiver en sikkerhet når du låner penger, men med et forbrukslån finnes ikke denne sikkerheten, og derfor er risikoen større for långiver. Resultatet er at du betaler litt mer for å få låne penger, altså vil renten være høyere.

Sammenlign renter fra 10 ulike banker med en søknad her (Lendo).

Som nevnt ovenfor, så gjelder det å finne den billigste renten. Når du låner noen hundre tusen kroner uten sikkerhet, kan små forskjeller i rentesatsene, fort utgjøre hundre og tusenlapper for deg, og selv om du kan få fradrag for renten på selvangivelsen, vil det så klart lønne seg å skaffe seg den billigste renten som er å oppdrive.

Mange fordeler


Fordelen med dette er at forbrukslån er lån som tar kort tid å behandle når du først søker, og du vil få pengene på konto innen kort tid. Dette kan selvfølgelig være veldig nyttig, og nettopp derfor er forbrukslån ofte brukt når noe uforutsett har dukket opp. En annen stor fordel med forbrukslån er at det er du selv som bestemmer hva pengene skal brukes til. De er ikke bundet til et formål eller kjøp, og det gir deg en mye større valgfrihet enn med veldig mange andre lån. Det er med andre ord mange gode grunner til at forbrukslån er så mye brukt som de er, og hvorfor de blir tilbudt av alle seriøse banker på markedet.

Som med alle andre økonomiske forpliktelser er det selvfølgelig viktig å tenke fremover i tid før man inngår en avtale, samt sørge for at du ikke låner mer enn du har økonomi til å håndtere. Dette er ikke noe stort problem med litt perspektiv og budsjettering, bare sørg for å vite den effektive renten på forbrukslånet slik at du kan se hva du faktisk kommer til å måtte betale.