Lån av familie

Hvis du er i en situasjonen hvor du trenger penger, enten til en spesifikt formål eller fordi du har en del regninger som har hopet seg opp, så kan det ofte være både rart og vanskelig å spørre familie eller venner. Penger er et ømfintlig tema for mange, og det er mange ulike sosiale reaksjoner knyttet til dem – spesielt hvis du må låne de. Og hvis det du trenger penger til ikke kan vente, som jo så ofte er slik livet fungerer, så finnes det andre steder å låne penger fra enn den nærmeste omgangskretsen din: nemlig banker som tilbyr lån uten sikkerhet online. Du søker direkte uten noen forpliktelser. Et lån av familie har nemlig vært årsaken til mange familiefeider opp i gjennom årene, og er noe man bør tenke seg grundig om før man gjennomfører.

Når du vil låne penger fra en bank så må du gjennom en søknadsprosess, og avhengig av hva slags type lån du er på jakt etter så vil prisene du betaler for å låne penger forandre seg. Hvis du låner penger til bolig, hvor du stiller med både egenkapital og deretter boligen din som sikkerhet, så vil det være billigere enn hvis du tar opp et forbrukslån. Dette er ganske naturlig ettersom banken tar mye mindre risiko ved å låne deg penger når du har lagt inn egenkapital, og kan (i ytterste konsekvens) rykke inn å overta boligen din som erstatning for tapet hvis du ikke betaler tilbake.

Men hvis du har et behov for penger og trenger å låne penger, er det mest sannsynlig et forbrukslån som vil være det rette for deg. Dette er som nevnt lån som du får uten noen form for sikkerhet, derav den høyere renten, men samtidig er dette et praktisk lån av en rekke grunner. At du får låne uten sikkerhet er nevnt, men du vil også oppleve en sikker søknadsprosess når det gjelder forbrukslån. Spesielt i våre dager hvor du kan søke, og signere gjeldsbrev over nettet. En annen stor fordel med forbrukslån er at du selv velger hva du vil bruke pengene på, noen som utvilsomt er den største fordelen sammenlignet med de fleste andre vanlige lån i Norge som er bundet til et bestemt formål.

Så hvis du befinner deg i en posisjon hvor du trenger penger og ikke kan eller vil låne privat fra venner eller familie, er et forbrukslån kanskje det som passer best for deg. Det er vanlig å måtte bevise at du har jobb og legge ved seneste lønnslipp, og i enkelte tilfeller kan det lønne seg å fortelle hva du har tenkt å bruke pengene til, men det er ikke et krav.


En gjennomgang om hvordan et forbrukslån uten sikkerhet fungerer


Hvis du trenger penger uten alt for mye styr, kan du vurdere å ta oppe et forbrukslån. Dette er et såkalt usikret lån som betyr at du slipper å stille noen garanti for å låne penger. Det eneste som kreves, er at du skal ha en inntekt, og det behøver ikke å være så mye heller - avhengig av lånebeløpet. For å få et lån, trenger du som regel bare en bankid og å fylle ut noen opplysninger om deg selv. Hvis det er mindre beløp du vil låne, er det ikke alltid nødvendig å fylle inn inntekt engang. Dette er fordi låneutbyder - som regel - tar en kredittvurdering av deg.

Hva kan du bruke pengene til? Det bestemmer du helt selv. En av fordelene med forbrukslån, er at de ikke er øremerket et spesielt formål. Hvis du trenger penger, kanskje fordi du er invitert på en impulsiv utenlandsreise, og trenger å bestemme deg innen kort tid, er det en klar fordel med et  uforpliktende lån. Når skal pengene betales tilbake? Du bestemmer selv hvor lang periode du vil betale tilbake lånebeløpet på. Det kan være at du vil betale det tilbake med en gang du har penger, eller at du vil fordele det over et par år så du slipper å betale så mye hver måned. Hvem kan få et lån? For å ta opp et lån må man være minst 18 år gammel og ikke ha betalingsanmerkning, men de fleste lånutbydere har en minstealder på 25 år og mer, og at du har en fast inntekt. I tillegg kan det være et krav at man må ha norsk statsborgerskap, telefonnummer, registrert adresse og bankkonto og at du har BankID og en aktiv e-postadresse.

Hvorfor velge et forbrukslån? Søknadsprosessen av forbrukslån er vanligvis noe raskere enn ved et banklån, noe som kan være en fordel om du har et akutt behov og trenger penger. Du behøver ikke å møte opp i banken og forklare din økonomiske situasjon, men kan søke elektronisk. Et forbrukslån gir deg mye frihet. For eksempel er et billån øremerket for kjøp av bil, men et forbrukslån kan du bruke på akkurat hva du vil.