Aldersgrense Forbrukslån

Det er mange som besøker Låne.info som kommer fra ulike søkemotorer, og veldig mange søker etter forskjellige aldersgrenser på forbrukslån. Det fleste søker etter forbrukslån for 18 åringer eller for 20 åringer, og vi tenkte derfor å sette sammen en liten oversikt over hvilke aldersgrenser som gjelder for forskjellige typer av lån. Det er jo egentlig ingen vits i å sende inn en lånesøknad om forbrukslån hvis du er 20 år gammel og den aktuelle långiveren har en nedre aldersgrense på 25 år.

Hvilke regler gjelder?


I utgangspunktet i Norge må man være over 25 år gammel for å kunne søke om et lån uten sikkerhet på nettet. Men, mannge banker og utlånere opererer med lavere grenser, som vanligvis ligger enten på 23 år, 21 år, 20 år eller i noen tilfeller 18 års aldersgrense. Det kan også være noen som benytter seg av 22 års aldersgrense eller som tilbyr lån for 19 åringer, men dette er per i dag ikke like vanlig. Hva som er grunnen er vanskelig å si, men i hovedsak vil en høyere alder ofte kunne tilsi at man har litt høyere lønn, og dermed større mulighet til å betale tilbake de pengene man låner, uten større problem.

Så, du oppfyller alderskravet til banken, og har dermed muligheten til å låne penger. Spørsmålet da blir jo gjerne, hvor mye kan jeg låne og hvor lang tid har jeg på å betale tilbake? For å svare på det første så ligger lånerammen for lån uten sikkerhet på mellom 1.000 kroner og i noen tilfeller helt opp til 600.000 kroner. Men dette er litt forskjellige fra långiver til långiver. Noen spesaliserer seg på smålån og tilbyr opp til 50.000, men andre igjen ser mest på refinansiering og lånerammen kan da strekke seg helt opp til 500- eller 600.000 kroner.

Når det gjelder tilbakebetalingstiden, er det også noen forskjeller. For smålån opp til 20.000 kroner, gjelder det som regel at du har opp til 1 år på å betale tilbake pengene. For ordinære forbrukslån har du i dag muligheten til å strekke ut betalingen over en periode på inntil 5 år, men for refinansiering har man hele 15 år på å bli gjeldfri. Tidligere var det også 12 - 15 år for vanlige forbrukslån, men denne ble senket til 5 år i oktober 2017, for å senke lånelysten for usikrede lån. Du må derfor i dag rgne med å betale noe høyere månedsbeløp ettersom du skal ha betalt tilbake totalsummen i løpet av 5 år.

Vanlige aldersgrenser for lån


Den vanligste aldersgrensen på lån uten sikkerhet i Norge er som nevnt 25 år. Men hvis du er yngre og vil låne penger, kan du gå inn på denne siden å sammenligne långivere. Der finner du hele tiden oppdatert informasjon om hvilke krav som stilles til søkeren, og du slipper dermed å kaste bort tid på å søke om et lån fra en långiver som uansett ikke vil innvilge det lånet du søker om. Siden dekker ikke absolutt alle banker i Norge, men gir deg en rimelig god oversikt over hvilke muligheter som finnes i markedet. Alle bankene har også et godkjent renteeksempel, slik at du på forhånd kan skaffe deg en pekepinn på hva som blir den totale kostnaden for det aktuelle lånet.

Når du står foran søknaden, bør du også tenke litt over hva du skal bruke pengene til. Det er ikke helt uten grunn at det settes en nedre aldersgrense på 18 år, og som nevnt i mange tilfeller en nedre grense på 25 år for låntagere. Når du låner penger online, vil banken foreta en kredittsjekk, og som 18 åring, er det kanskje ikke like mye historikk å finne om deg og tidligere kreditter, ettersom man ikke kan låne penger hvis man er yngre enn 18 år i Norge. Har man heller ikke så voldsomt høy inntekt, er det jo så klart ikke det enkleste å betjene en høy gjeld, så aldersgrensene er satt der av rimelig naturlige årsaker.