Luksusfellen på TV3

Det går et program på TV3 om dagen som viser mye av hva norges befolkning sliter med når det kommer til økonomistyring. Et par punkter kommer jeg til å liste opp som jeg synes er ganske gode med programmet.

Ut over at det er sosialpornografi på sitt aller, aller beste, så er det også slik at man kan lære en hel del av det når det kommer til personlig økonomi. Det vil si; du kan lære mye om hvordan du ikke skal forvalte både egne penger og lånte penger.  

Feil bruk av forbrukslån
For det første slår det meg at alle deltakerne har tatt opp forbrukslån. Det er greit nok det, men de bruker selvfølgelig de lånte pengene på helt feil vis. Om man er disiplinert nok til å ha en plan over hvordan man skal betale ned lånet sitt, så er det jo ingen som skal stoppe deg i å ta det opp.  

Dette gjelder billån, forbrukslån, boliglån og studielån. Men om du tar opp forbrukslån for å finansiere svindyr lunsj på bensinstasjon hver eneste dag (som det har vært to eksempler på så langt i Luksusfellen), så virker lånet bare mot sin hensikt.  

Uåpne regninger
Det å kaste seg inn i personlig økonomisk krise kan gjøres veldig enkelt; unngå å åpne konvoluttene dine. Spesielt de som er øremerket med INKASSO/POLITI. Og ikke bare nøy deg med å gjem de bort i et skap. Neida, du skal også gjerne kaste de i søpla og vente på at politiet står rakrygget på døren din og banker på. Først da kan du begynne å se hva slags inkassokrav du har mot deg.  

Slik virker i hvert fall mentaliteten til mange av deltakerne. Når Hallgrim og han andre kommer inn i huset og blir møtt med tre-fire store buner uåpne regninger tenker jeg bare "Idioter. Beklager. Idioter!".  

Dyre luksusvaner til tross for dårlig økonomi
Som studerende på et prestisjestudie skal jeg ikke ta på meg den snørrhovne holdningen om at "det er bare å være god på skolen, så blir du millionær i løpet av 5 år!", men èn ting skal sies; om du ikke har klart å bli rik i Norge (hvor folk nærmest kaster penger etter deg i tide og utide), så bør du heller ikke leve som en rikmann. Slikt straffer seg.  

En oppsummering av hva jeg har sett folk har kjøpt for lånte penger på Luksusfellen: - Biler i haugevis - Dyre ferier til New York, Shanghai og Roma - Et titalls vesker (!) for en samlet sum av 300,000 norske kroner - Klær til liknende summer -Oppussing av huset (et hus som for øvrig sto halvferdig da Luksusfellen var på besøk)

Alt dette og mye mer kan du få med deg om du besøker TV3.no og setter på et par episoder av Luksusfellen. Ikke bare er det underholdende - man blir også ganske grå i håret av å se på det...