Forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp

Det har blitt vanskeligere å komme seg inn i boligmarkedet etter at Finanstilsynet satte krav om minst 15 % egenkapital når man skal låne penger til bolig. Når boligprisene er så høye som de er i dag, skaper jo dette problemer for mange som ønsker å kjøpe seg et hus eller en leilighet, og da spesielt for førstegangskjøpere. Hensikten bak Finanstilsynets bestemmelse var at man ikke skulle ta opp lån som man ikke hadde muligheten til å håndtere, men virker dette egentlig litt mot sin hensikt?

Løsningen for en del har derfor vært å ta opp ett eller flere forbrukslån for å skaffe seg den nødvendige egenkapitalen, for deretter betale ned på disse dyrere lånene så raskt som mulig. Det blir jo egentlig litt komisk at man ikke får lån fordi man for eksempel ikke har spart opp 375.000 kroner (15 % av en leilighet til 2,5 millioner), men kan fint få innvilget et forbrukslån på 350.000 kroner på dagen, hvis man har sikker inntekt og ingen betalingsanmerkninger. Det blir jo en mer kostbar måte å skaffe seg egenkapital på, men det kan nesten virke som om dette blir realiteten for mange etter Finanstilsynets nye kapitalkrav ved boliglån.

Et kredittkort eller et forbrukslån kan med andre ord bli brukt som et topplån når man kjøper bolig, men kanskje bør man da se seg om etter en litt billigere leilighet først. I hvert fall bør muligens Finanstilsynet revurdere kravet til egenkapital til boligkjøpere, og heller la banken ta de nødvendige økonomiske vurderingene rundt hver enkelt lånesøknad.

Det skal sies at vi ikke oppfordrer noen til å skaffe seg et forbrukslån for å benytte som egenkapital, men heller se på andre billigere løsninger. Det beste vil alltid være å spare penger i BSU og hvis det ikke er nok, så forsøk å skaffe til veie resten fra familie hvis det er en mulighet. Med dagens boligpriser vil det lønne seg å begynne å spare penger til bolig ganske tidlig. Indexfond eller høyrentekontoer kan med fordel åpnes til barn, lenge før de skal flytte hjemmefra, gjerne så fort de er født.

Mangler du egenkapital til boligkjøpet, anbefaler vi at du venter til du har oppspart mer kapital og heller velger å leie bolig frem til den tid.
on 13:03 by Admin |   Edit