Forbrukslån – når er det gunstig?

For den jevne nordmann er det slik at man flere ganger i løpet av livet har dårlig råd. Som student er man som regel i en tre- eller femårig pengekrise, men det finnes også yrkesaktive som kan trenge et lite ekstra beløp i tide og utide. Som en løsning på problemet har banker satt opp en løsning kalt forbrukslån – som er et lån man tar uten at banken setter krav til bruksområde.

Dette er med andre ord penger du får rett i hånden uten at midlene er øremerket noe spesielt prosjekt. Og når er denne type finansiering gunstig?

Jeg kommer til å presentere to scenarioer hvor forbrukslån kan være et godt alternativ samt legge inn et estimat på hvor stort beløp du trenger å søke om.

1. Forbrukslån til ferie.

Om man skal på ferie og ikke helt har likviditeten i orden, så vil det å ta opp lån være et godt alternativ. Personlig har jeg reist på ferie med kreditt opptil flere ganger, og jeg vet at dersom jeg betaler tilbake pengene i tide (når lønnen kommer), så vil det ikke være de store rentekostnadene forbundet med det.

Selv har jeg utelukkende brukt lånte penger til å finansiere bo- og levekostnadene i ferielandet på, men det er selvfølgelig også mulig å betale selve reisen med et forbrukslån.

Estimat og eksempel:
Jeg vil anslå at det kreves rundt 10.000-15.000 kroner for en vanlig sydenferie i to uker.

2. Julegaveshopping.

Det er tider av året hvor pengestrømmen hos norske butikker så definitivt er mye høyere enn ellers.

Når er dette?

I månedene før jul.

Og hva går det ut over?

Din personlige lommebok.

Dersom man ikke har sett sitt snitt til å planlegge juleshoppingen slik at man kan få brukt oppsparte midler, så vil man bli nødt til å søke hjelp hos banken. Utrolig mange nordmenn benytter seg av forbrukslån til å kjøpe julegaver for, så du skal vite at du ikke er alene om du benytter deg av tilbudet.

Estimat og eksempel:
Antall gaver og prisen på gavene er (utrolig) subjektivt og forskjellig fra person til person, men en familiefar/familiemor som skal kjøpe til hele slekten antar jeg at man trenger rundt 15.000-20.000,- NOK.

I tillegg til disse to eksemplene, så finnes det en hel haug av andre grunner til å ta opp et lite lån. Uforutsette hendelser med uønskede økonomiske tap oppstår nå og da, og materielle ting man ønsker seg kan det for mange nesten ikke bli nok av. Bare pass på at du har en nedbetalingsplan og en sikker inntekt slik at du får nedbetalt forbrukslånet i tide.