Låne penger til feriehus i utlandet

Prisene på ferieboliger i utlandet er på det laveste nivået på mange år, og spesielt i de sydlige landene i Europa hvor det er populært å kjøpe seg feriehus, har finanskrisen og eurokursen gjort det gunstigere enn på mange år å investere i en feriebolig utenlands. Hvis man ikke har noen hundre tusen euro til overs på en sparekonto, hvordan skal man da gå fram for å finansiere kjøpet av drømmeboligen i utlandet?

Valutakursen utgjør ofte mer enn man tror


En viktig faktor er selvsagt valutakursen på euro ved tidspunktet man skal kjøpe boligen. I våres kostet en euro 7,3 kroner, mens den nå i slutten av juni akkurat har bikket over 8 kroner. Det utgjør en betydelig del når det er snakk om litt større summer. For et hus til 300.000 euro, utgjør denne svingningen i valutakursen hele 210.000 kroner. Når det er snakk om finansiering kan vi eksempelvis se på Spania, hvor de fleste nordmenn som kjøper feriehus i utlandet handler. Skal du ta opp lån i en spansk bank er det forøvrig noen viktige faktorer som du bør være klar over.


Når du kjøper et hus eller en leilighet i Spania, tilkommer det mer enn bare 2,5 % i omkostninger. Det er vanlig å regne rundt regnet 10 % i offentlige skatter og avgifter, og dette kommer alltid i tillegg til den prisen som oppgis både i annonsene og til slutt på skjøtet. For å få lånefinansiert et boligkjøp i Spania må man nemlig ha minst 10 % av kjøpesummen i egenkapital, og oftere og oftere nå helt opp til 30 %. Dermed, for et hus til 200.000 euro må man ha 60.000 euro i egenkapital som er 30 % av kjøpesummen, pluss 20.000 euro til tinglysning, moms, notar etc. Men, med denne egenkapitalen i orden er de fleste spanske bankene villige til å låne ut penger til utlendinger, med boligen som sikkerhet for lånet.

Hvilke fallgruver finnes?


En stor fallgruve som man kan lese om i avisene, er alle spanjoler som blir kastet ut av husene sine fordi de ikke lenger klarer å betjene lånene sine. Skal du investere i en feriebolig i utlandet, er du trolig ikke like utsatt for manglende betalingsevne som amnge av disse personene som har mistet inntekten sin. Men man skal være klar over at med dagens lovverk så står man i fare for å miste hele huset, selv om man har betalt inn 90 % av lånet hvis man eventuelt skulle komme i en likviditetskrise. Huset blir ikke tvangssolgt for å dekke inn det man skylder til banken, men banken rett og slett tar over huset hvis ikke innbetalingene kommer som avtalt, samme hvor mye som er igjen på lånet.


Fortsatt er det en del selgere som ønsker å ta deler av betalingen under bordet, men det anbefales det på det sterkeste at man unngår. Nå som prisene på ferieboliger er på det laveste nivået på mange år, er det stor sannsynlighet for at prisene vil gå opp igjen, og det tilkommer en gevinstskatt på 28 % den dagen man velger å selge boligen. Da er det husprisen på skjøtet som legges til grunn, og ikke de pengene man eventuelt betale svart under bordet. Selvfølgelig er det også ulovlig å gjennomføre en handel med svarte penger og blir man tatt vanker det heftige bøter.

For å kunne åpne bankkonto og for å eie et hus i Spania, må man også skaffe seg oppholdstillatelse og et spansk personnumer, et såkalt NIE-nummer. Som norsk statsborger er dette egentlig kun en formalitet, men uten inntekt i landet må man kunne vise til inntekt eller formue i for eksempel Norge for at dette skal innvilges. Lykke til.