Forbrukslån – bør du søke med eller uten sikkerhet?

Det er mange ganger at forbrukslån ser ut til å være den mest gunstige løsningen. Spe på feriepengene, uventede og plutselige regninger og innkjøp av materielle ting er de tre primærgrunnene til at folk søker seg et slikt lån. Men det finnes også to hovedgrupper innenfor forbrukslån som vi skal diskutere i denne artikkelen:

  • Forbrukslån med sikkerhet.
  • Forbrukslån uten sikkerhet.

Når man snakker om lån og det å sette noe i sikkerhet, så defineres det som at man setter noe i pant for å sikre banken at de får tilbake pengene sine innen en viss tid. Om nedbetalingsplanen ikke blir fulgt, så vil banken i praksis bli eier av det du har satt i sikkerhet.

For å presisere ytterligere må vi definere de to måtene man kan sette noe i sikkerhet på:

  • Gjennom en kausjonist.
  • Ved å pantsette materielle eiendeler.

Om man får en bekjent eller et familiemedlem til å fungere som kausjonist, så garanterer man banken at den personens finanser vil lide dersom lånet ikke blir tilbakebetalt. Det å stille opp som kausjonist er med andre ord veldig vanskelig for mange mennesker da de ikke ønsker å stå i fare for å bli slått personlig konkurs som følge av at en annen person ikke betaler regningene sine.

Setter man sikkerhet i materielle eiendeler når man søker forbrukslån vil du selv lide gjennom å miste eiendelene dine til banken om du ikke betaler ned lånet. Har du for eksempel en bil, så kan du gå til banken og si at du ønsker å sette sikkerhet i lånet ved å ”pantsette” bilen – gitt at du fortsatt eier den helt til inkassovarslene har gått for langt.

Og hva er det du egentlig tjener på å sette noe i sikkerhet når du søker forbrukslån?

Banken er opptatt av èn ting; nemlig at de skal ha tilbake pengene som de låner ut – til rimelig tid. Hvis du setter sikkerhet vil banken være klar på at du kommer til å betale det ned i tide, noe de belønner deg med. Som regel er det en betydelig lavere effektiv rente og generelt bedre kundeservice (gode kunder belønnes ofte) som er gulroten ved å søke om forbrukslån med sikkerhet.

Et godt tips er å være helt sikker på at du kommer til å betale ned hele lånet til tide dersom du bestemmer deg for å sette noe i sikkerhet. Og i hvert fall hvis du prakker på en av dine venner eller familiemedlemmer kausjonistrollen.
on 12:30 by Admin |   Edit